Kúpa bytu v prospech maloletej osoby a zákonné zastúpenie

Chceme pre dcéru, ktorá ešte nedosiahla 18 rokov, kúpiť byt ako odmenu k maturite. Ako máme v danej veci postupovať, je potrebné uviesť jej meno priamo v kúpnej zmluve ako aj uviesť jej podpis? Alebo kto podpisuje zmluvu, keď byt nadobudne naša dcéra. Niekde som počula, že vraj sa vyžaduje aj zásah súdu, hoci mi to pripadá divné. Ako to bude s elektrárňami, správcom a pod.? Ďakujem za odpoveď.

        Jana Š., Nitra

Maloletý zmluvu nepodpisuje

V samotnom texte zmluvy o nadobudnutí nehnuteľnosti (kúpna zmluva a pod.) uveďte vašu dcéru ako nadobúdateľa nehnuteľnosti. Zmluvnými stranami ste však vy ako kupujúci – obaja rodičia a ďalej je to predávajúci. Keďže vystupujete ako manželia kupujúci nehnuteľnosť pre svoje maloleté dieťa, musíte byť uvedení obaja v predmetnej zmluve. Bez ohľadu na to, že vaša dcéra vzhľadom na svoj vek by možno bola schopná rozumovo pochopiť a vykonať právne kroky pri nadobúdaní nehnuteľnosti, slovenský právny poriadok to neumožňuje. Neprihliada sa totiž na individuálne schopnosti občana. Zatiaľ nie je v plnom rozsahu spôsobilá na právne úkony. Vy ako rodičia ste stále jej zákonnými zástupcami, ktorí sú v plnom rozsahu oprávnení konať v jej mene. A samozrejme v jej prospech.

Zo zatiaľ uvedeného vyplýva, že zmluvu o nadobudnutí nehnuteľnosti podpisujete vy ako rodičia, pričom by mal byť uvedený v zmluve váš osobný stav – že ste manželia, a ďalej zmluvu podpisuje predávajúci. V prípade, že by zmluvu podpísal len jeden z rodičov, pri nasledovnom kroku – pri predložení návrhu na schválenie právneho úkonu v mene maloletej na súd, tento by vyžiadal si vyjadrenie toho z rodičov, ktorého podpis na zmluve absentuje. Aby nehnuteľnosť dcéra nadobudla, bol by potrebný aj súhlas druhého z rodičov. Dostávame sa k odpovedi na ďalšiu vašu otázku, a to či sa vyžaduje zásah súdu v situáciách, kedy robia právne úkony zákonní zástupcovia pre svoje maloleté deti a ktoré budú mať na ne určité právne následky. Ak by však druhý rodič nemal plnú spôsobilosť na právne úkony, jeho súhlas by sa nevyžadoval. Rovnako je tomu tak i v prípade, že boli jeho rodičovské práva obmedzené, prípadne že bol týchto práv pozbavený. Existencia platnej zmluvy ešte neznamená, že vaša dcéra nadobudne vlastnícke právo k bytu. To je možné teda až po kladnom vyjadrení súdu, ktorý rozhoduje o tom, či daný právny úkon je v prospech maloletého alebo nie. Ak bude výrok súdu súhlasný, je na mieste podať návrh na vklad vlastníckeho práva do príslušného katastra nehnuteľností a vyčkať na zavkladovanie. Súčasťou návrhu na vklad okrem zmluvy bude aj rozhodnutie súdu, ktoré musí mať vyznačenú doložku právoplatnosti. Tú vám vyznačia na príslušnom súde. Ak by sa súd vyslovil zamietavo, nič sa nedá robiť, treba rešpektovať rozhodnutie súdu. Pokiaľ ide o príslušnosť súdu, tá sa nespravuje miestom, kde sa nachádza prevádzaná nehnuteľnosť, ale miestom trvalého bydliska vašej dcéry.

Správa bytu, poplatky, nakladanie s bytom

Po tom, ako maloletá nadobudne vlastníctvo k bytu, nebude môcť voľne disponovať nehnuteľnosťou. Má sa tým na mysli najmä otázka zmluvných vzťahov s dodávateľmi energií, kde v zmluvách o dodávke napr. elektrickej energie, plynu a pod. budete figurovať vy ako zákonní zástupcovia.

K uzavretiu daných zmlúv s maloletou by dodávatelia akiste nepristúpili. K prepisu subjektov na zmluvách by bolo možné až po tom, ako maloletá dovŕši 1á rok svojho veku a nadobudne plnoletosť.

V dispozícii s bytom je maloletá obmedzená, nakoľko všetky úkony tým spojené budete vykonávať vy. Nie je tak možné napr. aby maloletá scudzila byt – teda aby ho previedla na inú osobu, darovala a pod. I tu ide o úkony, na ktoré nie je ešte spôsobilá a vyžaduje sa váš zásah. To isté sa vzťahuje i na vás ako rodičov, nakoľko nemôžete v rozpore so záujmom maloletej naložiť ľubovoľne s bytom. Opäť je namieste súd, ktorý by sa eventuálne vyjadril, či ten-ktorý právny úkon je alebo nie je v súlade s oprávnenými záujmami maloletej.

K rodičovským právam

Obaja rodičia majú rovnaké práva i povinnosti k maloletému dieťaťu. Vykonávajú ich buď spoločne alebo na základe vzájomnej dohody o ich výkone. Nakoľko rodičovské práva a povinnosti majú osobnostnú povahu, nemôžu sa vykonávať bez súhlasu druhého z rodičov. Výnimku predstavuje ako už bolo načrtnuté obmedzenie alebo pozbavenie rodičovských práv jedného z rodičov, príp. zánik rodičovských práv smrťou jedného z rodičov. Rodičovské práva spravidla zanikajú plnoletosťou dieťaťa.

Otázky adresujte na: lasak@defensa.sk

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.