Spoluvlastnícky podiel ako predmet záložného práva a postihnutie spoluvlastníckeho podielu exekúciou

Podľa vami uvedených skutočností má dotknutý spoluvlastník viacero podlžností, a to počnúc od dlhu voči hypotekárnej banke až po vami bližšie nešpecifikovaný počet veriteľov, ktorí si svoje pohľadávky voči spoluvlastníkovi uplatnili v exekučnom konaní.

Pokiaľ ide o záložné právo hypotekárnej banky na jemu prislúchajúci spoluvlastnícky podiel, záložné právo tu vzniklo priamo zo zmluvy o hypotekárnom úvere. Súčasťou takej zmluvy je samozrejme klauzula o zriadení záložného práva na nehnuteľnosť preukázateľne patriacu osobe, ktorej sa hypotekárny úver poskytuje. Ak si hypotekárny dlžník riadne a včas neplní svoje záväzky voči banke, táto ako veriteľ môže pristúpiť k výkonu záložného práva, pričom na nehnuteľnosti môže viaznuť aj viacero záložných práv – záložné právo na základe zmluvy (hypotekárna banka) alebo exekučné záložné právo podľa zákona č. 233/1995 Z. z., Exekučný poriadok.

Záložné právo podľa Občianskeho zákonníka

Záložné právo ako právo k cudzej veci slúži výlučne na zabezpečenie pohľadávky a jej príslušenstva tým, že záložného veriteľa oprávňuje uspokojiť sa alebo domáhať sa uspokojenia pohľadávky z predmetu záložného práva, zo zálohu, ak pohľadávka nie je riadne a včas splnená. Núti tak dlžníka splniť svoj dlh. Predmetom záložného práva môže byť všetko, čo môže byť predmetom občianskoprávnych vzťahov, ak tomu nebráni zákon. Predmetom záložného práva tak môže byť hoci aj spoluvlastnícky podiel. Isté obmedzenia tu však vyplývajú z ust. § 25 zákona 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v znení neskorších predpisov.

Exekučné záložné právo

Exekučné záložné právo sa v prípade nehnuteľností zapísaných v katastri nehnuteľností zriadi len na návrh oprávneného, a to zexekvovaním nehnuteľnosti zápisom zriadenia exekučného záložného práva do katastra nehnuteľností, pričom sa v katastri nehnuteľností zapíše, že nehnuteľnosť sa zexekvováva pre vymáhanú pohľadávku. Pred zriadením exekučného záložného práva musí byť riadne preukázané, že nehnuteľnosť je vo vlastníctve povinného, vo vašom prípade dotknutého spoluvlastníka. Keďže údajne na jeho spoluvlastníckom podiele viazne viacero exekučných záložných práv, pre ich poradie je rozhodujúci čas, keď došiel exekútorovi návrh na zriadenie exekučného záložného práva. Ak došlo niekoľko návrhov zároveň, majú záložné práva rovnaké poradie. Keďže v danej veci je zriadené aj zmluvné záložné právo, poradie exekučného záložného práva sa riadi poradím tohto zmluvného záložného práva. Tak ustanovuje § 171 Exekučného poriadku.

Právne riešenie

Ak oprávnený/í budú súhlasiť s predajom nehnuteľnosti, ten sa uskutoční dražbou, o ktorej ako spoluvlastníci musíte byť zo strany exekútora upovedomení. V zmysle § 166 Exekučného poriadku sa na exekúciu predajom spoluvlastníckeho podielu na nehnuteľnosti použijú ustanovenia o exekúcii predajom hnuteľných vecí a nehnuteľností. O vykonaní exekúcie upovedomí exekútor ostatných spoluvlastníkov.

Vaša manželka spolu s ďalšími spoluvlastníkmi môžu zabrániť predaju nehnuteľnosti v podielovom spoluvlastníctve, ak najneskôr do začiatku dražby zložia u exekútora v hotovosti, prípadne šekom na účet exekútora sumu vo výške podielu, ktorý sa má vydražiť (viď Rozsudok NS SR z 30.11.2004, spis. zn. M Cdo 47/03) . Táto suma je určená znaleckým posudkom, ktorý je povinný exekútor zaobstarať a ktorý musí obsahovať všeobecnú hodnotu nehnuteľnosti. Ak by niektorý zo spoluvlastníkov zložil túto sumu na účet exekútora, považuje sa za vydražiteľa podielu. Ak by uvedenú sumu zložilo viac spoluvlastníkov, zužuje sa okruh dražiteľov podielu iba na spoluvlastníkov. Nadobudnutie spoluvlastníckeho podielu v dražbe udelením príklepu podlieha ešte schváleniu súdom. V prípade, že disponujete sumou rovnajúcou sa sume pripadajúcej na spoluvlastnícky podiel postihnutý záložným právom, nepochybne postupujte vo vyššie uvedených intenciách.

Otázky adresujte na: lasak@defensa.sk

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.